Retete
Papanasi prajiti cu branza de vaci – reteta perfecta acasa
Cuprins Rețetă
Reteta de papanasi cu branza de vaci
Va salut prietenii mei gurmanzi! Astazi va impartasesc o reteta ceruta de voi – papanasi cu branza de vaci, pufosi si deliciosi. Prepararea lor e mai simpla decat ati crede, si o data ce veti vedea tehnica, veti putea savura aceste delicii direct acasa. Fie ca ii serviti cu smantana si dulceata de afine, papanasii prajiti sunt un desert de neuitat.

Papanasi (PRAJITI) cu branza de vaci – reteta perfecta acasa
Ingrediente
- 500 g branza de vaci
- 250 g faina
- 2 oua
- coaja rasa de la o lamaie
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 praf de sare
- ulei pentru prajit
Mod de preparare video
Rezumat reteta
Cum sa prepari papanasii perfecti cu branza de vaci
Pasul 1: Pregatirea compozitiei de papanasi
Incepem prin a adauga branza de vaci intr-un bol mare. Ideal ar fi sa folositi o branza nesarata, care se gaseste usor la supermarket. Adaugam coaja rasa de lamaie pentru aroma, un ingredient esential ce da un gust deosebit papanasilor. Punem cele doua oua, sarea, si pentru un plus de aroma, un plic de zahar vanilat (optional).
Nu uitam de lingurita de bicarbonat de sodiu. Este cheia pentru ca papanasii sa iasa pufosi. Puteti observa cum compozitia incepe sa se lege in timp ce framantam usor ingredientele. Daca aveti un mixer, il puteti folosi pentru a amesteca mai usor branza cu restul ingredientelor.
Pasul 2: Incorporarea fainii
Adaugam faina treptat in compozitie. Desi reteta recomanda 250 gr de faina, aceasta cantitate poate varia usor in functie de branza si de marimea oualor. Framantam usor si observam textura aluatului – trebuie sa fie usor moale, dar sa nu se lipeasca prea tare de maini. Daca aluatul devine lipicios, putem presara un strop de faina pentru a-l modela mai usor.
Pasul 3: Odihna aluatului
Dupa ce am obtinut un aluat omogen, il lasam sa se odihneasca timp de aproximativ 10 minute. In acest timp, punem uleiul la incins intr-o tigaie adanca. Uleiul trebuie sa fie la temperatura de 175°C, suficient de cald incat papanasii sa se rumeneasca frumos fara sa absoarba prea mult ulei.
Pasul 4: Formarea papanasilor
Dupa ce aluatul s-a odihnit, presaram putina faina pe masa si incepem sa-l modelam. Impartim aluatul in 8 bucati aproximativ egale, de 90-100 gr fiecare. Acestea vor deveni baza papanasilor. Pentru fiecare bucata mare formam o bila rotunda, iar apoi o aplatizam usor cu palma. Cu degetul, facem un orificiu in mijlocul fiecarui papanas, obtinand forma clasica.
Mai lasam putina coca pentru a forma cate o bila mica pentru fiecare papanas, care va fi asezata deasupra atunci cand il servim. In total, trebuie sa avem 8 papanasi si 8 bile mici.
Pasul 5: Prajirea papanasilor cu branza de vaci
Punem papanasii in uleiul incins si ii prajim pana cand devin aurii pe ambele parti. Este important sa avem grija la temperatura – daca uleiul este prea fierbinte, papanasii se vor arde la exterior si vor ramane cruzi in interior. Pentru a verifica daca uleiul este la temperatura potrivita, putem adauga mai intai una dintre bilele mici. Daca aceasta se rumeneste uniform, uleiul este gata.
Dupa ce s-au rumenit, scoatem papanasii pe un servet de hartie pentru a absorbi excesul de ulei.
Servirea papanasilor
Acum vine partea cea mai frumoasa: servirea! Papanasii sunt deliciosi atunci cand sunt calzi, serviti cu smantana si o portie generoasa de dulceata de afine deasupra. Dulceata si smantana completeaza perfect gustul branzei din aluat, oferindu-va o experienta autentica de papanasi cu branza de vaci, ca la mama acasa.
Sfaturi pentru un papanas perfect
- Alege o branza de vaci nesarata – gustul final al papanasilor depinde foarte mult de branza folosita, iar cea nesarata este ideala pentru aceasta reteta.
- Regleaza cantitatea de faina – in functie de consistenta branzei si de dimensiunea oualor, s-ar putea sa fie nevoie de mai multa sau mai putina faina.
- Temperatura uleiului – mentine o temperatura de aproximativ 175°C pentru a evita prajirea excesiva sau insuficienta a papanasilor.
- Forma perfecta – daca papanasii nu ies rotunzi din prima, ii puteti modela usor cu mainile, trecandu-i prin putina faina pentru a capata forma dorita.
Acum ca ati invatat toate aceste secrete, va invit sa incercati aceasta reteta de papanasi cu branza de vaci acasa. Va promit ca vor iesi pufosi, gustosi si numai buni de servit la masa. In mod normal se servesc cu dulceata de afine, eu am folosit ce aveam la indemana. Nu uitati sa imi trimiteti pozele cu papanasii vostri si sa va abonati la canalul meu YouTube La Sebi Acasa.